Workshop Experiències sobre Indústria 4.0 en empreses de serveis
- Joseba Quevedo, Director del Centre Específic d’Investigació “Supervisió, Seguretat i Control Automàtic (CS2AC)” de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), va ser convidat a realitzar una conferència en el Workshop Indústria 4.0, EXPERIÈNCIES SOBRE INDÚSTRIA 4.0 EN EMPRESES DE SERVEIS, organitzat per la plataforma enerTIC 2020 Live!, jornada celebrada en Andalusia, en format virtual.
- Durant la conferència, a més de fer difusió de la nostra Comunitat RIS3CAT Utilities 4.0 & Living Services, es van mostrar els treballs que s’estan realitzant en els projectes en els quals participa, ACTIV4.0 (Operació i gestió avançada d’actius) i SECUTIL (Solucions de seguretat i ciberseguretat en Utilities per a la protecció d’infraestructures crítiques).
- Concretament està col·laborant en:
- ACTIV4.0: amb la gestió predictiva de les estacions remotes de GNL ubicades en zones allunyades de les xarxes de distribució, amb un funcionament autònom, mitjançant la validació de dades per verificar la informació necessària per a la gestió d’actius (data analytics) i, la definició de models predictius per a la gestió de recarrega de camió i evitar ventilació de gas (predictive mantenance).
- SECUTIL: amb la detecció de ciberatacs en xarxes de distribució d’aigua. La digitalització industrial ha motivat a la generalització del concepte de sistemes ciber físics que integren computadors, xarxes de comunicació i sistemes físics. Aquesta integració entre la part cibernètica i la física incrementa l’eficiència però també incrementa el risc de patir atacs. El cas d’estudi proposat és la xarxa d’aigua potable de Barcelona. S’ha treballat amb una part de la xarxa considerant les possibilitats de detecció d'atacs i la reconfiguració del control un cop s’ha produït per mitigar els seus efectes.
enerTIC 2020 LIVE! CATALUNYA “Digitalització, Eficiència Energètica i Sostenibilitat”
- Els dies 17, 18 i 19 de novembre, la Comunitat RIS3CAT Utilities 4.0, va assistir a aquestes jornades on line on es van donar a conèixer els avanços dels sectors productius estratègics de companyies i organitzacions catalanes i dels responsables de tecnologia i innovació en la regió, així com de proveïdors tecnològics associats a enerTIC, amb l’objectiu de contribuir a impulsar la digitalització, eficiència i sostenibilitat.
- La innovació i la digitalització estan impactant en el món de l’energia i son determinants per avançar en la descarbonització de l’economia, la transició energètica i la millora de la competitivitat empresarial.
- Jornades organitzades per la Plataforma enerTIC, amb el suport de les Empreses Associades i la Xarxa de Col·laboració Institucional, es van distribuir en 3 dies i, mitjançant taules rodones i conferències, es van tractar temes relacionats amb:
- Energy & Utilities (Smart Grids, Renewable Generation, Energy Storage…):
- Noves tendències i oportunitats en eficiència energètica per a la descarbonització de les ciutats (Naturgy)
- Des de la plataforma fins el sortidor (T-Systems)
- Opengate: solucions verticalitzades per a les Utilities (Amplia Soluciones)
- Posar ordre: la gestió d’actius digitals (o com tots els actius són actius) (Minsait an Indra Company)
- Weaver: una visió integral cap a la digitalització d’actius & operacions en Utilities (everis)
- Xarxa de distribució més segura i resilient gràcies a eines digitals que ajuden en la seva planificació i gestió de flexibilitat (tecnatom)
- Eficiència energètica i sostenibilitat en la indústria 4.0 (Carlo Gavazzi)
- Industry & Mobility (Industry 4.0, Intelligent Transports, Smart Mobility, Smart Vehicle…):
- Twin X: necessitats i casos d’ús per a bessó i seguretat en entorns d’automatització industrial (T-Systems)
- Hiperautomatizació per a l'eficiència energètica (GMV)
- Projectes per a la recuperació, transformació i resiliència (Ibermática Industrial 4.0)
- Per què IOT en la industria 4.0 necessita d’integració per complir els seus objectius (Software AG)
- Visió i tendències Cellnex Telecom (Cellnex Telecom)
- Cities & Territories (Smart Buildings, Smart Cities, Smart Tourism, Lighting…):
- Digitalització i sostenibilitat en temps del COVID (Telefónica)
- Digitalització al voltant de la mobilitat: eficiència i sostenibilitat (Geotab)
- Il·luminació connectada: impulsant a les ciutats cap a un model més eficient i sostenible (Schréder)
- Present i futur dels punts de recarrega pera vehicles elèctrics (Circutor)
- Canviant el paradigma de gestió de serveis municipals (Opentrends)
- Sistemas d’energia per garantir el servei de les telecomunicacions en entorns rurals (Desigenia)
Networking de la Comunitat RIS3CAT Utilities 4.0
- Durant el mes d’octubre, la Comunitat TIS3CAT Utilities 4.0 ha participat en un parell de seminaris, on line, d’interès per a la comunitat i la industria 4.0:
- Innovation Day Energia
- Celebrat el passat 8 d’octubre, i mitjançant un intercanvi de coneixement, innovació, sinergies, reptes i solucions per a millorar la gestió energètica eficient en les Utilities es va organitzar conjuntament amb el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC), la Comunitat RIS3CAT d’Energia i la xarxa de R + D + I: Energy for Society (XRE4S) un dia d'innovació en el camp de l’energia per connectar les necessitats tecnològiques de diferents empreses com inversores interessades en desenvolupar sinergies amb altres empreses emergents.
- Workshop d’Innovació Disruptiva: (IN)SOSTENIBLE, creant un futur regenerador
- Sessió per a conèixer i posar en practica metodologies de transformació empresarial, anticipar-se a les transformacions del nou concepte Green Deal, i crear grups de treball per explorar i dissenyar escenaris disruptius de futur per tal de que siguin possibles i per que l’aparició de nois models de negoci siguin també una oportunitat per aconseguir-ho.
- Workshop celebrat el 21 d’octubre i emmarcat dintre de les activitats de la xarxa Enterprise Europe Network de la qual ACCIÓ forma part.
Jornada d’Innovació Tecnològica sobre la Gestió de l’Energía
- El passat 8 de juliol de 2020, la Comunitat RIS3CAT Utilities 4.0 va tenir l’oportunitat de participar en el workshop “El finançament de projectes de l’àmbit de la gestió energètica” moderat per FI Group. En ell es va donar a conèixer la Comunitat i el seu funcionament en el marc de la RIS3 i l’oportunitat que suposa participar en ella.
- De la mateixa manera, Carles Cané, del Centre Nacional de Microelectrònica en el CSIC-CNM, va donar a conèixer la seva experiència en la Comunitat sota la seva participació en el projecte SENIX (Sensorització i Inspecció de xarxes).
- A continuació, es va celebrar un altre workshop, “Transferència de coneixement de la gestió energètica” liderat per ACCIÓ, on Oriol Pla de l’equip de R&D de DEXMA va exposar com exemple de projecte d’energia, el projecte PERSOSER – Personalització de serveis per a la millora de l’experiència del client en l’àmbit de les Utilities.
- Aquestes jornades organitzades pel Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno) i el Clúster Digital van comptar amb el suport d’ACCIÓ i el partenariat del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) per debatre sobre l’impacte de la tecnologia en l’àmbit de l’energia.
Participació en la 2ª Assemblea de la Comunitat RIS3CAT de l’Aigua
- Altran, com entitat coordinadora de la Comunitat RIS3CAT Utilities 4.0 & Living Services va ser convidada a participar a la 2a Assemblea de la Comunitat RIS3CAT de l’Aigua, celebrada el passat 29 de maig a la seu d’ACCIÓ, a Barcelona.
- Es va organitzar una taula rodona, conjuntament amb els responsables de la resta de Comunitats RIS3CAT: Comunitat COTPA, Comunitat INNOAPAT i la Comunitat de l’Energia, realitzant una ponència sobre les sinergies entre les activitats de la nostra Comunitat i la de l’Aigua.
- En aquesta ponència es van exposar els objectius i projectes que conformen la Comunitat RIS3CAT Utilities 4.0 i el vincle i la importància de l’aigua pel sector que estem representant. A més, es van poder explicar algunes activitats que s’estan realitzant directament vinculades amb l’aigua i que estan portant a terme alguns socis de la Comunitat. Gràcies per poder compartir-les!
- Iniciativa molt enriquidora per tenir noves visions sobre l’ús i la importància de l’aigua i establir sinergies entre altres comunitats.
Cap a on va l'R+D en economia circular?
- El passat 10 de maig, la Comunitat RIS3CAT Utilities 4.0 va co-organitzar, conjuntament amb ACCIÓ, la Jornada de “Cap a on va l'R+D en economia circular?” a la qual van assistir aproximadament 110 assistents i es van presentar 14 solucions innovadores, dins el camp de l’Energia, l’Alimentació i dels Sectors Industrials.
- En aquesta jornada intercomunitats es van poder conèixer les tendències en projectes d’R+D+i en l’àmbit de l’economia circular. Els projectes que s’estan realitzant a Catalunya relacionats amb l’economia circular i els diferents productes i serveis que han estat desenvolupats per projectes cooperatius finançats amb el programa de Comunitats RIS3CAT.
- Un espai de trobada i networking entre les Comunitats RIS3CAT que treballen en projectes d’economia circular.
2ª Assemblea general
- El passat 29 de març de 2019 es va celebrar la 2ª Assemblea General de la Comunitat RIS3CAT Utilities 4.0 & Living Services amb l’objectiu de fer un seguiment de les activitats de cadascun del projectes (incloent-hi també les modificacions que s’han produït en ells) i, l’aprovació (de manera unànime) de l’entrada d’un nou soci, Sensotran. Benvinguts a la nostra Comunitat!!!
- L’acte es va celebrar al nou espai InnovaHub, de Naturgy. Espai d’innovació obert per connectar amb l’ecosistema digital i tecnològic que impacta en el sector energètic. Des d’aquí volem agrair la col·laboració dels responsables per oferir aquest espai, així com a la resta de participants que van assistir-hi.
- Tal com hem comentat, a part de fer una breu exposició dels canvis que s’han produït i de veure la situació actual dels projectes, es va animar a 2 PYMES a que tinguessin un espai per poder-se donar a conèixer, Sensotran i Worldsensing.
- Vam comptar també amb la participació d’ACCIÓ que ens va mostrar best practices d’altres Comunitats per tal de poder aplicar-les a la nostra Comunitat.
- Per últim, es van mostrar els nous elements divulgatius, com la nova Web de la Comunitat RIS3CAT Utilities 4.0, així com l’apertura en xarxes socials, Linkedin, Facebook i Twitter, animant a tots els socis a participar i ser proactius en aquests mitjans de comunicació.
Gràcies a tots per la vostra participació!!!!
Jornada regional de la iniciativa europea PRIMA: Calls 2019
- El passat 22 de gener de 2019, a la seu d’ACCIÓ, es va celebrar una jornada informativa per conèixer les oportunitats de participació amb projectes d'innovació en properes convocatòries de la Iniciativa PRIMA (entitat europea que gestiona els fons) i cerca sinèrgies internacionals en R+D+I.
- La jornada va consistir en la presentació de propostes de projectes en el context de la temàtica per part de les 3 Comunitats RIS3CAT que actualment estan col·laborant, per tal de fomentar oportunitats i sinèrgies entre les empreses i entitats que van participar.
- Aquesta jornada s’emmarca dins del Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea de Catalunya 2014-2020.
Interreg Europe (Projecte RELOS3)
- Durant el mes de novembre, l’Ajuntament de Sabadell va liderar un Interreg Europe sobre el paper dels ens locals en la implementació de la RIS3, RELOS3. Es va organitzar una Long Term Visit dels socis del projecte, que varen venir per aprendre de l’experiència de la RIS3CAT catalana, i dins d’aquesta, els instruments específics com les comunitats RIS3.
- Altran, com a coordinador de la Comunitat RIS3CAT 4.0 va participar en una taula rodona per explicar als socis dels diferents projectes la seva experiència dins la Comunitat Utilities.
Plataforma RIS3-MCAT
- El passat dia 31 d’octubre de 2018, es va dur a terme la presentació de la plataforma RIS3-MCAT, una eina interactiva per visualitzar l'activitat de les entitats catalanes en projectes de ciència i innovació finançats amb fons europeus. En fase de prova de concepte, la Plataforma permet mapar i caracteritzar l'activitat de les entitats catalanes en projectes del programa europeu Horitzó 2020 i dels instruments de la RIS3CAT comunitats RIS3CAT i nuclis tecnològics.
- La Plataforma RIS3-MCAT és un projecte de govern obert, intel·ligència artificial i visualització de dades, que integra, relaciona i fa interoperables dades obertes de projectes de ciència i innovació, amb la voluntat de contribuir als objectius següents:
- Comprendre l'impacte dels fons europeus en l'especialització de l'ecosistema de recerca i innovació de Catalunya.
- Identificar oportunitats per maximitzar l'impacte col·lectiu de la recerca i la innovació a Catalunya a partir de sinergies i de la coordinació d'esforços.
- Aportar noves evidències que facilitin la presa de decisions dels agents de l'ecosistema de recerca i innovació de Catalunya, impulsin noves dinàmiques de col·laboració i inspirin noves polítiques públiques.
- Visibilitzar les entitats de Catalunya que participen en les xarxes europees de recerca i innovació.
- Entendre com contribueixen els fons europeus a donar respostes innovadores als reptes de la nostra societat.
- Actualment:
- Mapa de manera dinàmica les relacions entre les entitats del sistema d'R+D+I de Catalunya i detecta la configuració i l'evolució de xarxes i comunitats innovadores en els diversos àmbits d'especialització.
- Mapa de manera dinàmica la col·laboració de les entitats de Catalunya amb socis internacionals en el marc del programa Horitzó 2020.
- Mostra l'evolució temporal i la distribució geogràfica dels projectes i dels actors de l'ecosistema d'R+D+I de Catalunya.
- Permet explorar àmbits de recerca i innovació a Catalunya a partir de més de 15.000 paraules clau.
Congres IoT Solutions World Congress (IoTSWC)
- El passat mes d’octubre de 2018 es va celebrar a Barcelona el Congres IoT Solutions World Congress el qual va mostrar els últims avanços en el camp de l’Internet de les coses i, com a novetat es va crear un foro sobre la intel·ligència artificial.
- En aquest foro es van debatre sobre les últimes tendències en intel·ligència artificial, analítica de dades i computació cognitiva i es van exposar casos reals de la convergència d’aquesta tecnologia i el IoT per transformar la indústria.
- Es van crear més de 100 sessions, com per exemple, el transport connectat, la fabricació de bens, l’assistència sanitaria, l’energia i els subministraments, la construcció i infraestructures, la indústria oberta, les tecnologies facilitadores, el blockchain i la intel·ligència artificial.
- Altran va participar en aquest congrés instal·lant un stand per donar a conèixer la participació en la coordinació de la Comunitat RIS3CAT Utilities 4.0, així com aportant l’experiència en projectes d’innovació.